Sådan taler du med dit barn om corona virus

Opdateret: mar. 12

Jeg får mange henvendelser om hvordan man bedst kan hjælpe sit barn der er bekymret, især omhandler det corona virussen. Derfor får I her lidt inspiration til støttende samtaler med dit barn.  Fokus er på, at give dit barn noget konkret at forholde sig til og gøre dit barn så tryg som muligt.

(“Mor, kan jeg dø af Corona virus?” hos vores søn William på 6 år har det fyldt en del, men med korte “ægte” konkrete svar, har han fået hjælp til hans bekymringer)Det er okay ikke at kunne fjerne bekymring fra sit barn, men fokus er her, at give barnet mulighed for at blive mødt i sin følelse og berolige på en måde, så barnet føler at det står stærkere og bekymringen ikke får lov at vokse sig større.1. Er man stor nok til at spørge, er man også stor nok til at få et alderssvarende svar.


Dit barn skal ikke have indblik i alt, men får du et spørgsmål, vil dit barn ‘’kræve et svar’’. Hvis børn ikke mærker vi er oprigtige/ giver et svar de kan forholde sig til og blive trygge ved - vil de forsøge igen og igen at få os til at være’’ægte’’.‘’Det skal du ikke tænke på’’ er ikke et svar barnet kan bruge. Barnet vil kun vende det indad hvor bekymringen kan vokse sig større.


2. “Hvad hvis jeg bliver syg?”


Når dit barn udtrykker bekymring om smitte eller ‘’bliver jeg syg?’’ Kan du sige: ‘’Hvis du bliver syg, passer jeg på dig til det går over igen’’.‘’Men hvad hvis du bliver syg mor/far??!’’. Her kan du svare ‘’men det klarer jeg og jeg sørger for at vi kommer godt igennem det, for jeg ved hvordan jeg skal gøre’’ (gå til læge, få hjælp fra venner familie, eller hvad du nu vil fortælle). ‘’Jeg kan godt forstå at du er bekymret, men jeg lover dig, at det løser sig, den klarer jeg , for jeg er den voksne’’.


3. Giv dit barn muligheder og håb.

“Det vil gå over og herhjemme i Danmark har vi dygtige læger der kan hjælpe og fortælle os hvordan vi passer på hinanden (vaske hænder, undgå håndtryk osv)Undgå at sige ‘’Det er kun gamle mennesker det er farligt for’’. Her vil barnet flytte bekymringen over på eventuelle bedsteforældre/sårbare i familien. Sig istedet: ‘’Ja det er en dum sygdom, som kan gøre at man bliver rigtig dårlig. Det er godt vi har dygtige læger der kan hjælpe dem der bliver syge, med at blive raske igen’’. (Det er ikke væsentligt for dit barn at blive inddraget i statistikker, facts fra nyhederne osv.) 


Hvis dit barn har opsnappet at nogen er døde af virussen, kan du svare ‘’jeg kan godt forstå du bliver bange. Ja nogle få mennesker er døde, men vi er meget meget kloge på hvordan vi kan passe godt på os selv og hinanden’’. Fortæl evt. om at I gamle dage, vidste man slet ikke lige så meget om sygdom og smitte som man gør Idag.

4. ”Hvad hvis jeg dør af virussen?!’’

Her kan du svare: ‘’Hvis du bliver syg, bliver du dårlig, og så passer jeg på dig til det går over’’.

Hvis dit barn spørger :‘’Mor/ far kan du dø af virussen?’’ Så kan du svare : ‘’Jeg lover dig, at hvis jeg bliver syg, så får jeg hjælp af dygtige læger der passer godt på mig’’


(Knud på 2 år forstår ikke hvad der foregår, og er ikke påvirket. Han bliver passet hjemme - og det eneste “indgreb” i hans hverdag er, at vi ikke kan komme i legestue som er lukket pga smittefare)

5. Små ører hører også godt.


Tal ikke henover hovedet på jeres børn, eller ‘’snak i køkkenet’’ om virussen. Børn opsnapper det, også selvom de sidder og ser ramasjang inde ved siden af. Se ikke nyheder med jeres små børn eller læs et Facebook opslag højt, det kommer til at fylde i rummet for jeres børn og de har ikke et filter som os voksne til at navigere rundt i det.

Pak det væk og vent med at tale om det, til børnene sover. Det vil jeg generelt anbefale at man gør, børn bør skærmes fra nyhedsstrømme, da børn ikke har brug for at blive involveret i noget de ikke forstår. 


6. Det trygge i det genkendelige


Når tingene ikke er som de plejer, kan det være rart at dykke ned i det velkendte. Læs yndlingsbøgerne derhjemme, se barnets yndlingsfilm, lyt til velkendte lydbøger og lydmeditationer. 

7. Store børn og teens


Har du større børn, kan ‘’ultra news’’ eller ‘’Børneavisen’’ være medier der er mere tilpasset deres forståelse. I Ultra news kan man bl.a. se video fra ‘’Marie er i corona karantæne’’ hvor man følger en ung pige der er indlagt.

Det kan være rart af få afmystificeret det på en helt rolig måde, og det synes jeg Ultra news gør.Er dit barn teenager, så gå sammen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og læs.

Teenagere har også brug for helt konkret fakta, da de ofte har adgang til nyhedsstrømme og sociale medier på lige fod med voksne - så der kan det være lige så vigtigt at skærpe ind hvad din teen, helt konkret, skal forholde sig til - i stedet for myter og katastrofe vibes online/ blandt vennerne.

Se videoer fra Sundhedsstyrelsen målrettet både børn og voksne her


1,220 visninger